top of page

Blog

Kdo sem in kaj si želim?


Marec je bil v starorimskem koledarju prvi mesec leta, kar je bolj v skladu z naravnimi ritmi, saj se takrat na novo rodi narava in tudi mi se prebudimo in si zaželimo spremembe, česa novega. Zato je zdaj tudi primernejši čas, da uresničimo novoletne zaobljube – tiste, ja, ki smo jih najpozneje konec januarja (spet) prestavili na naslednje leto. Mračni in lenobni zimski dnevi res ne dajejo prave energije za uresničevanje novih načrtov in zato ni čudno, da večino novoletnih zaobljub že po tednu ali dveh prelomimo.

Kaj pa če bi se jih lotili zdaj, ko nam že sama narava daje podporo? Drugi del podpore pa je lahko pogovor v skupini, v kateri bomo najprej ozavestili, kaj si sploh zares želimo, nato pa naredili konkreten načrt, kako to izpeljati. Ta ne bo temeljil na močni volji, kajti ta, kot ugotavljajo strokovnjaki, nas hitro pusti na cedilu – saj veste, pride slab dan ali več dni, pa se tudi najbolj železna volja raztopi in najtrdnejši sklepi sesujejo.

Trik, ki pripelje do uspeha, je drugje: v tem, da nove stvari poskusimo čim bolj nenasilno in smiselno vključiti v vsakdanjo rutino, in tako sčasoma kar mimogrede in brez hudega napora postanejo navada. Da se to uresniči še uspešneje in bolje, pa je dobro, da svoje načrte delimo še s kom, se o njih pogovarjamo in s tem sproti ozaveščamo in preverjamo, ali smo na pravi poti. Tudi temu so namenjeni naši pogovori iz cikla Kdo sem in kaj si želim. Včasih je namreč lažje povedati nekomu, ki ni iz našega kroga znancev. Tako dobimo koristen, morda bolj objektiven pogled »od zunaj«, ter si izmenjamo nasvete in podporo, tako da svoje cilje res dosežemo.

Ivana, ki vodi naše pogovore, lahko iz izkušenj pri sebi in tistih, ki jim je že pomagala do uresničitve ciljev, potrdi uspešnost takega ravnanja. In nas vabi na pogovore s tole mislijo: »Vem, da je beseda močnejša, kot se zdi, in vem, da je beseda, pomešana z dejanjem, najmočnejši faktor na naši poti.«


Objave
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Arhiv
Spremljaj nas
  • Grey Facebook Icon
bottom of page